Hypotyreos är en vanlig endokrin sjukdom som ofta ses hos medelålders till äldre hundar, som ett resultat av en underproduktion av sköldkörtelhormoner. En underaktiv sköldkörtel kan ha negativa konsekvenser på kroppens ämnesomsättning.
Sköldkörteln sitter på halsens framsida, vid struphuvudet. Den är uppdelad i två delar, lober, som sitter på vardera sidor om luftstrupen. Det är här de för ämnesomsättningen viktiga sköldkörtelhormonerna produceras, i huvudsak tyroxin (T4) men också i lägre utsträckning, trijodtyronin (T3).
Sköldkörtelhormoner påverkar funktionen av nästan alla kroppens organ. De är nödvändiga för normal tillväxt och utveckling och reglerar ämnesomsättningen. Därför kan symptomen på hypotyreos variera.
Hypotyroida hundar blir apatiska, svaga och sover mera än normalt. De går också ofta upp i vikt trots att de inte äter mer än förut och inga förändringar i diet gjorts.
Sköldkörteln blir inflammerad, som ett svar på egna antikroppar som bildats av immunförsvaret, och resulterar i en nedsatt produktion av sköldkörtelhormon. Detta kallas autoimmunmedierad lymfocytär tyroidit.
Andra orsaker till hypotyreos, som tumörer i sköldkörteln, strålningspåverkan och medfödda sköldkörtelsjukdomar är mycket ovanliga.
Vid enstaka tillfällen kan en tumör i hypofysen leda till hypotyreos. Detta kallas sekundär hypotyreos.